Savoykåldolmar med tomatsås - Laktovegetarisk

 Ingredienser:

Kåldolmar: 
1 savoykålhuvud
3 skivor torrt vitt bröd
150 g riven parmesan
4 vitlöksklyftor rivna
1 knippe bladpersilja
1 knippe timjan
1 tsk basilika torkad
2 st eller fler, marinerade & soltorkade tomater finhackade
0,5 dl olivolja
1 citron pressad
Salt & peppar

Tomatsås: 
2 schalottenlök finhackad
3 st vitlöksklyftor rivna
1 burk krossade tomater
1 tsk torkad vardera basilika och timjan.
Salt & peppar 

 Gör så här:

Ugn: 200 grader

Kåldolmar: 

- Mixa bröd, med parmesan, blanda sedan med vitlök, persilja, timjan, soltorkad tomat, olivolja och citron, smaka av med salt och peppar!

- Koka upp vatten i en stor kastrull, plocka försiktigt loss stora och fina blad.

- Lägg ner 3 blad i kastrullen och låt koka ca 3 min, plocka upp med hålslev och låt ånga av.

- Skär bort den grova bladnerven längst ner, så går det lättare att rulla ihop dolmarna.

- Lägg ca 2 msk av fyllning på varje blad och rulla ihop till små paket, blev 8 st kåldolmar.

Tomatsås: 

- Fräs lök och vitlök i lite olivolja tills mjuka o glansiga, använd gärna en traktörpanna. Häll över tomaterna, krydda och låt puttra en liten stund!

- Lägg ned kåldolmarna i tomatsåsen, med skarven nedåt, i traktörpannan, och pensla med olivolja/smör.

- Ställ in i nedre delen av ugnen, i ca 45 min, på 200 grader

- Servera med en sallad eller om man är jättehungrig, bulgur eller ris!

Av: Marie Lyander

Orginalreceptet finner du här

Logga in för att kommentera