Kroppkakor - Laktovegetarisk

 Ingredienser:

1 kg potatis kokas dagen före
2 kg potatis skala och riv på speciellt rivjärn. 
1 dl vetemjöl
1 msk salt
Stärkelse från den avrunna reven.

Fyllningen:
3 st gul lök hackad
150 g smör
3 msk kryddpeppar stött/mald
1,5 msk salt

 Gör så här:

- Smält smöret i en liten panna, lägg i lök, kryddpeppar, salt, och låt stå på svag värme tills den är riktigt mjuk. Låt sedan blandningen stå i kylen till nästa dag!

- Pressa den kokta kalla potatisen.

- Låt rivet rinna av i ett durkslag över en bunke.

- Lägg över den rivna potatisen i en kökshandduk, och vrid ur vätskan (vätskan skall stå i ca 10 minuter så att stärkelsen som sjunker till botten kan tas tillvara).

- Potatismassan skall vara torr och trådig när den är färdig urvriden.

- Blanda sedan ihop den pressade potatisen, med potatisrevet, vetemjöl, stärkelse och lite salt. Knåda tills det blir en formbar deg. 

- Forma bollar av degen, gör en grop i varje boll, och lägg i lite fyllning, tryck ihop ordentligt så kroppkakorna åter blir runda och fina.

- Lägg bollarna i sjudande och lätt saltat vatten, och låt sjuda på svag värme i ca 45 min

Av: Marie Lyander

Orginalreceptet finner du här

Logga in för att kommentera