Italiensk lantbröd - Vegetarisk (honung)

 Ingredienser:

20 g jäst
3 dl vatten ljummet
2 msk olivolja
1 msk honung
1,5 msk salt
2,5 dl durummjöl
4 - 5 dl vetemjöl special

Fyllning (förslag): 
Mozzarella riven i mindre bitar
1 dl oliver svarta urkärnade
1 dl soltorkade tomater i olja
Basilika 
Oregano

 Gör så här:

Ugn: 250 grader

- Smula jäst i en bunke, slå på ljummet vatten, och rör tills jästen lösts upp. Blanda sedan ner olja, honung och salt, och mjöl, lite åt gången.

- Knåda tills degen blivit smidig, och låt jäsa 30 min, men kan med fördel jäsa 2 timmar.

- Ta upp degen, och tryck ut till en rektangel, degen bör bli 1 cm. Använd bara handkraft, ingen kavel, då all luft annars försvinner ur degen.

- Lägg valfri fyllning på halva långsidan, och rulla ihop, börja med den sida där fyllningen finns. Pensla lite vatten längs ytterkanten på brödet, och nyp/kläm ihop.

- Lägg över brödet på en bakplåt, klädd med bakplåtspapper, forma till en krans, och tryck ihop ändarna ordentligt. Strö lite mjöl över kransen, täck med bakduk, och låt jäsa ytterligare 30 min. 

- Sätt sedan in plåten mitt i ugnen, på 250 grader, och sänk värmen direkt till 200 grader.

- Baka brödet i ca 30 min, tills brödet fått fin färg. Låt svalna en stund på ugnsgaller.

Av: Marie Lyander                

Orginalreceptet finner du här

Logga in för att kommentera