Morotsbröd på dinkelmjöl - Vegan

 Ingredienser:

Himla gott bröd och enkelt. Det tar tid, men det är busenkelt.

Dag 1:
5 g jäst
3 dl vatten
5 dl vetemjöl

Dag 2:
4 dl ljummet vatten
20 g jäst
1 msk honung
1/2 msk salt
11 dl dinkelmjöl 
3 morötter (medelstora)
Vetemjöl till utbak
Olja till smörj av former

 Gör så här:

Ugn: 225 grader

Dag 1:

Smula jästen och lös den i vattnet. Tillsätt vetemjölet och blanda till en jämn smet.
- Plasta in bunken och ställ i kyl tills nästa dag. 

Dag 2:

- Smula jästen och lös den i vattnet. Tillsätt polish, honung och salt. Blanda till en jämn smet.
- Tillsätt morötterna och rör tills de är jämt fördelade.
- Tillsätt dinkelmjölet i omgångar och knåda till en fin jämn och ganska lös deg. Jag gillar den lös. 
- Jäs 1h. 
- Smörj två brödformar med lite olivolja. 
- Ta ut degen på mjölat bakbord och dela den i två. 
- Ta den ena degen och arbeta degen tills den känns lite fastare och lite mer formbar. Knåda den till en limpform och lägg i form. 

Gör detta med nästa deg.

- Jäs 1h. 
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Snitta bröden med en vass kniv. 
- Sänk värmen till 200 grader och ställ in bröden. 
- Grädda ca 45 min. 

Av: Anja Olaug                       

Orginalreceptet finner du här

Logga in för att kommentera