Grönsaker med bakad tofu och sötsur sås - Vegan

 Ingredienser:

Tofu:
300 g ca tofu pressad och marinerad 
2 msk soja japansk
2 msk ananasjuice 
2 msk ingefära riven 

Övrigt:
3 st vitlöksklyfta hackad 
3 msk ingefära hackad
1 st morot tärnad
75 g champinjon skivad
75 g sockerärta halverad
4 st vårlök skivad 
150 g ananas 
2,5 dl grönsaksbuljong 
Sesamfrö

Sötsur sås:
3 msk tomatpuré 
3 msk soja 
0,5 dl ananasjuice 
2 msk farinsocker 
1 msk risvinäger 
1 msk maizena utrört i 2 msk vatten 

 Gör så här:

Ugn: 200 grader

Tofu: 

- Pressa ut vätskan ur tofun. Linda in i ren handduk, eller hushållspapper, och lägg en tyngd över.
- Låt stå i press ca 45 minuter, vispa ihop marinaden.
- Skär tofun i kuber, häll över marinaden, blanda väl, och ställ i kylen 30 minuter.
- Lägg sedan över tofun på en bakplåtspapper klädd plåt. Baka på 200 grader i 30 minuter, vänd på kuberna efter halva tiden. 

Övrigt:

- Hetta upp en stor stekpanna, häll i några msk buljong, och rör ner vitlök, ingefära som får puttra några minuter. 
- Blanda sedan ner morot, skivad svamp, späd efterhand med buljong och låt puttra i 7 minuter.
- Rör ner vårlök, sockerärtor, ananas, och stir fry såsen, låt puttra i ytterligare 2 - 3 minuter. 
- Avsluta med att försiktigt blanda ner den bakade tofun. 
- Strössla över lite sesamfrö, och servera med ris!

Sötsur sås:

- Vispa ihop, smaka av!

Av: Marie Lyander                

Orginalreceptet finner du här

Logga in för att kommentera