Kåldolmar på quornfärs - Lakto ovo vegetarisk

 Ingredienser:

Kåldolmar som är så gott, testa dessa på quornfärs!

1 - 2 st vitkålshuvud färskt
300 g quornfärs tinad 
2 dl kokt ris
2 st ägg
1 dl mjölk
1 tsk kryddpeppar 
Timjan 
Salt 
3 msk sirap 
1 grönsaksbuljong tärning

4 dl kokspad från kålen

 Gör så här:

Ugn: 200 grader

- Plocka försiktigt bladen ett och ett, från kålhuvudet. Det är ju dom lite större som kan användas och fyllas.

- Koka upp vatten och salt i en stor kastrull, och förväll några blad åt gången, i ca 3 minuter, eller tills de mjuknat och är lätta att hantera.

- Plocka upp och låt dem rinna av, lägg dem sedan på ett slätt underlag, och skär bort lite av den grova bladnerven. Spara även 5 dl av kokspadet.

- Blanda ordentligt tinad quornfärs med kokt ris, ägg, mjölk, kryddpeppar, timjan, salt och sirap. Eventuellt behövs smaksättningen justeras med mer kryddor. 

- Lägg en lagom klick smet på varje kålblad, vik över ändarna, sedan sidorna, och rulla ihop till en dolme.

- Placera dem tätt tillsammans, med skarven nedåt i en smord ugnsform.

- Blanda sedan 5 dl av kokspadet med en grönsaksbuljongtärning, och häll 1 dl över dolmarna, tillsammans med lite sirap.

- Stek sedan dolmarna i ca 35 minuter, på 200 grader. 

- Använd resten av kokspadet till att göra en god skysås.

- Blanda i lite grädde, smaka av med soja, kryddpeppar, sirap, salt, och red med lite maizena, låt sedan såsen puttra på svag värme ett tag. 

- Servera kåldolmarna med kokt potatis, skysås, och lingonsylt! 

Av: Marie Lyander                

Orginalreceptet finner du här

Logga in för att kommentera