Banan, jordnöt och karamelltårta - Vegan

 Ingredienser:

Toppinge, Dulce de leche:
1 burk full fet kokosmjölk
3 blötlagda färska medjool-dadlar
1 msk agave
0,5 tsk vaniljpulver

Botten, seg kladdig chokladbotten:
0,5 dl kokosflingor
2 msk mandelmjöl
0,5 tsk bakpulver
1,5 msk kokosolja
1 msk vatten
0.5 msk raw kakao

Banan och jordnötsfyllning:
1 lite större mogen banan. 
3 msk naturellt jordnötssmör. 
0,5 tsk vaniljpulver
1,5 msk kokosolja (för att den ska hålla sig stabilare i rumstemperatur och ger en lenare känsla i konsistensen. Smaksak)
Ev. lite salt. Beror på om jordnötssmöret är saltat.

 Gör så här:

Dulce de leche

- Häll upp allt från kokosmjölksburken i en kastrull med tjock botten.
- Kärna ur och mixa dadlarna till en jämn smet och vispa ner i kokosmjölken tillsammans med agaven.
- Koka upp under omrörning och sänk värmen till det lägsta. Rör hela tiden tills det puttrar jämnt.
- Låt stå i ca 2 timmar och rör om då och då. Passa mot slutet då man kan behöva peta ner mjölk som hamnat på kanterna så de inte bräns.
- Vätska ska ha kokat bort och färgen ska ha ändrats till en mörkbrun.
- Rör ner vaniljpulver efter smak.
- Häll upp i burk och förvara i kylen där det kommer bli en ännu tjockare karamellsås om du inte ska använda det direkt.

Botten, seg kladdig chokladbotten

- Mixa alla ingredienser, tryck ut i springformen.
- Grädda på 175 grader i ca 5-10 minuter.
- Låt svalna och ställ in i kylskåp.

Banan och jordnötsfyllning

- Mixa allt och häll över botten, ställ in i kylskåp.
- Bred över karamellsåsen och låt stå i kylen i 30 minuter innan servering.

Kock: Alexandra Elemyr Unstad
Orinalreceptet finner ni här 

Logga in för att kommentera