Lussekatter - Vegan

 Ingredienser:

Lussekatter utan gluten, mjölk och vitt socker.

8 dl havremjölk eller annan valfri mjölk
30 g jäst
120 g kokosolja 
1 g saffran
1 nypa vaniljpulver
5,5 dl rismjöl
4,5 dl havremjöl (Tips: Gör eget havremjöl genom att köra havregryn i matberedare/eller en kraftfull mixer i ca 5 min.)
0,7 dl fiberhusk
2 dl kokossocker (och 3-4 droppar stevia - valfritt)
1/2 tsk salt
Russin eller gojibär till garnering

 Gör så här:

Ugn: 200 grader

- Smält kokosoljan (eller smör) i en kastrull tillsammans med saffranet, det ska inte koka upp.

- Ta av från värmen och tillsätt havremjölk.

- Vispa ut jästen i den fingerljumna vätskan i en bunke. Tillsätt kokosockret och blanda väl.

- Blanda samman alla torra ingredienser och tillsätt till degvätskan.

- Blanda väl. Låt degen svälla i 5-10 min med en handduk över.

- Rulla ut en lagom klick av degen. Om degen klibbar och det behövs, olja bakytan med lite kokosolja. Tillsätt inte mer mjöl för då "spricker" dom på ytan och det blir inget fint.

- Rulla ihop till lussekatter och lägg dem på bakplåtspapper. Tryck i russin

- Låt jäsa under bakduk i cirka 60 minuter.

- Om du inte är vegan kan du pensla bullarna med ett ekologiskt ägg.

- Garnera med russin och grädda lussekatterna i 15 minuter i 200 °C.

Av: Clearlife.se                       

Orginalreceptet finner du här

Logga in för att kommentera