Brownie med kolasås - Lakto ovo vegetariskt

 Ingredienser:

Ca 20 bitar

Kolasås:
1/2 dl vispgrädde
1/4 vaniljstång eller motsvarande mängd vaniljpulver
1 msk saltat smör
2 nypor havssalt
60 gram strösocker
40 gram ljus sirap

Brownie:
250 gram smör + smör att smörja formen med
250 gram mörk choklad, 70%
225 gram råströsocker
4 stora ägg
150 gram siktat vetemjöl

 

 Gör så här:

Ugn: 180 grader

Kolasås: 
- Häll grädde, vaniljpulver, hälften av smöret och en rejäl nypa salt i en kastrull.
- Värm på svag värme under omrörning tills kolan bubblar. Det tar ca 2-3 minuter. Ta från värmen.
- Häll socker och sirap i en tjockbottnad kastrull och ställ den på svag värme. Rör inte om. Vicka bara på den så att sockret löser sig.
- Höj till medelvärme och fortsätt att vicka på kastrullen tills det har blivit en gyllengul kolasmet.
- Ta kastrullen från värmen. Rör ner kolan i grädden med en träslev.
- Ställ tillbaka kastrullen på svag värme. Rör ner resten av smöret och ta sedan av den från värmen igen.
- Ta fram ett bakplåtspapper. Skrynkla till det, blöt det och ta sedan bort vattendropparna.
- Klä en form med det och häll kolan i formen.
- Strö resten av flingsaltet över kolan.
- Ställ formen i kylen i 30 minuter tills kolan är tjock och kladdig.

Brownien: 
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Klä en ugnsfast form med bakplåtspapper samt smörj det med smör.
- Smält smöret i en kastrull på svag värme.
- Lägg i chokladen, hackad i små bitar, och låt den smälta ner under omrörning.
- Ta kastrullen från värmen och rör i sockret. Låt svalna.
- Rör ner äggen och mjölet när smeten är sval. Häll smeten i formen.

- Ta fram kolasåsen. Häll ner det mesta i browniesmeten och blanda runt.
- Klicka resten av kolasåsen på browniesmeten. Swirla med en slickepott eller sked.
- Ställ in i mitten av ugnen och grädde där i 25-30 minuter.
- Låt kakan svalna i någon timme innan du skär den i bitar och serverar.

Av: Karin Axelsson

Originalrecept finner du här

Logga in för att kommentera