Pavlovatårta - Lakto ovo vegetarisk

 Ingredienser:

1 tårta

Marängbotten:
4 äggvitor
2 dl strösocker
1 msk maizenamjöl
1 tsk ättikssprit

Lemon curd: 
3 citroner
4 dl strösocker
150 g smör
6 st ägg 

Garnering:
4 dl vispad grädde
Jordgubbar (fungerar också med hallon eller blåbär)

 Gör så här:

Ugn: 140 grader

Marängbotten:
- Sätt ugnen på 140 grader.
- Vispa äggvitorna till riktigt styvt skum.
- Rör ner sockret och fortsätt vispa tills smeten blir glansig och går att forma till toppar med vispen.
- Tillsätt maizenamjöl och ättikssprit, rör om väl.
- Fös ut smeten på ett smort och rejält mjölat bakplåtspapper i en så jämn cirkel som möjligt.

- Grädda i cirka 1 timme och 15 minuter.
- Stäng av värmen och låt tårtbottnen stå kvar i ugnen minst ett par timmar eller över natten.
- Det går också bra att förvara den på annan torr plats.

Lemon curd:
- Tvätta citronerna till lemoncurden noga.
- Pressa ur saften och riv skalet från dem fint.
- Häll sockret i en rostfri bunke och tillsätt citronskalet.
- Blanda saften från alla citronerna med mjukrört smör.
- Rör ner citronsmöret i bunken.
- Vispa äggen lätt, häll ner dem i bunken och rör om.
- Koka upp vatten i en kastrull.
- Sätt bunken över det sjudande vattnet.
- Låt krämen sjuda på låg värme tills den tjocknar.
- Rör hela tiden.
- Ställ krämen åt sidan och låt svalna.

Garnering:
- Lägg upp tårtbottnen på ett fat, bred på ett lager lemon curd och därefter vispad grädde.
- Garnera med bären.

Av: Karin Axelsson

Originalrecept finner du här

Logga in för att kommentera