Krispiga boveteplättar, örtkeso och kålsallad med soja och citronvinägrett - Laktovegetarisk

 Ingredienser:

Denna rätt kräver viss förberedelse med blötläggning av bovetet, men när man väl gör dem går det snabbt.

3 1/2 dl helt bovete
4 1/2 dl vatten
Salt och peppar
1-2 msk olivolja
Smaksätt ev med t ex vitlök, oliver eller örter (t ex timjan, basilika eller oregano)

Kålsallad med citron/sojavinägrett
¼ dels blomkålshuvud
½ Isbergssallad
2 st broccolistjälkar (spara stjälken när du använder broccolibuketter nästa gång, perfekt att hyvla ner i en sallad!)
1 st Citron
0,5 dl japansk soja
2 msk olivolja

Örtkeso
250 g Keso
Zest av 1 citron (enklast med ett zestjärn, tex Microplane. Annars finriv på rivjärnet)
1 knippe persilja
Salt och peppar
Lite olivolja

Marinerade bönor
1 burk eller motsvarande mängd egenkokta favoritbönor, vi gillar canellini och kidneybönor mest
½ -1 dl olivolja
½ pressad citron eller vinäger
½ fint riven vitlök
Gärna hackade örter
Salt och peppar

Andra tillbehör som är goda till plättarna
Avokado
Tomatsallad med olivolja, salt, peppar och basilika
Fetaost
Hummus

 Gör så här:

- Skölj bovetet och blötlägg det sedan i vattnet i en hög tillbringare 1-2 dagar innan du ska laga plättarna.
- När bovetet är blötlagt och klart mixar du bovetet med blötläggningsvattnet, olivolja, salt, peppar och eventuell smaksättning så det blir en lagom tjock smet.
- Om smeten blir för tjock kan du ha i lite mer vatten. Den ska bli tjockare än pannkakssmet, men ändå flyta ut lite när du häller i stekpannan.
- Stek sedan små plättar i rikligt med olivolja.
- Om det blir smet över, kan den med fördel stå några dagar i kylen för en repris senare i veckan.

Kålsallad med citron/sojavinägrett

- Blomkålen och broccolin hyvlas fint, enklast med en mandolin, annars med osthyvel eller potatisskalare.
- Salladen skärs i strimlor. Blanda saften från en citron med soja och olivolja och häll över salladen.
- Blanda runt alltsammans.

Örtkeso

- Hacka persiljan och blanda med övriga ingredienser.

Marinerade bönor

- Blanda olivolja, citron, vitlök och kryddor. Ha i bönorna och blanda rumt.
- Låt gärna stå en stund så bönorna tar smak. 

Av: 3kockar7kids         

Originalrecept finner du här

Logga in för att kommentera