Gluten och sojafria semlor - Vegan

 Ingredienser:

12 st stora eller 6 st små.

Mjölmix
278 g majsmjöl ( ca 4,5 dl)
278 g rismjöl ( ca 4,5 dl)
103 g durra/ teff / hirs mjöl (ca 1,7 dl – går också att byta till rent havremjöl)
50 g maizena ( ca 0,02 dl)

Blöta ingredienser:
1 dl äppelsås / mos
5.5 dl degvätska (vatten eller plantbaserad mjölk) 
125 g olja

Torra ingredienser:
50 g jäst
1,5 tsk bakpulver
1,5 msk fiberhusk
Kardemumma
Salt

Fyllning:
Mandelmassa / solrosfrömassa (gör egen genom att mixa mandel / solrosfrö med agave)
Plantbaserad grädde (Hårt vispad kokosgrädde)

 Gör så här:

Ugn: 200 grader 

Värm degvätskan, fingervarmt.
- Sikta ihop alla torra ingredienser.
- Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt vätskan och rör tills det löst sig.
- Tillsätt äppelmos/sås, kardemumma, salt och olja till jästblandningen. Rör om.
- Rör ner de torra ingredienserna i bakmaskinen och arbeta ca 5 minuter.
- Jäs ca 30 minuter under duk.

- Ta upp och knåda degen i lite extra durra/havremjöl.
- Dela i delar. Rulla med blöt hand bollar å lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
- Jäs ytterligare 30 min under duk.

- Pensla/spraya med neutral olja.
- Grädda i 8-10 minuter.
- Låt svalna något, skär bort locket, gröp ur fyllningen och ha ner mandel/frömassa-smet och täck med grädde.

Av: Alexandra Elemyr Unstad

Orinalreceptet finner ni här 

Logga in för att kommentera