Grön ärtsoppa med rökt vegsmul - Vegan (honung)

 Ingredienser:

Soppa?

  • 1 gullök?
  • 3 vitlöksklyftor?
  • 500 g gröna ärtor
  • 1 chili
  • Saft från 1/2 citron
  • 1 msk buljong (jag har i pulverform från biofoods)
  • Vatten 
  • Salt och peppar

Rökt vegsmul 

  • 1,5 dl riven blomkål
  • 2 msk soja?
  • 2 tsk liquid smoke?
  • 1 msk honung?
  • 3 msk rapsolja 
 Gör så här:

Ibland finns det inget bättre än en krämig soppa med någon form av topping.

Ugn: 200 grader

- Sätt ugnen på 200 grader. 
- Riv blomkålen. Blanda resterande ingredienser och marinera blomkålen, ca 1 h. Jag brukar marinera den under tiden att jag gör soppan. 
- Finhacka löken och chili och fräs i rapsolja tills den blivit mjuk. 
- Tillsätt ärtor och citron och fräs några min. 
- Tillsätt buljong och häll på vatten så att det precis täcker ärtorna. Häll i linserna.
- Låt sjuda ca 15-20 min, linserna skall vara mjuka. 
- Under tiden häller du av blomkålen från marinaden och sätter in i ugn ca 6 min. De skall rostas. 
- Smaka av soppan med salt och peppar. 
- Mixa den så att den blir slät och fin. 
- Häll på grädden. 
- Servera soppan med vegsmul.

Av: Anja Olaug

Orginalreceptet finner du här

Logga in för att kommentera