Vegansk pumpalasagne med linsfärs och tofu ricotta - Vegan

 Ingredienser:

Pumpasås

Obs: Blötlägg cashewnötterna och solrosfröna dagen innan och låt stå under natten eller minst 2 h innan 

  • 1 dl cashewnötter
  • 1 dl solrosfrön
  • 270 g butternutpumpa 
  • 4 små vitlöksklyftor 
  • 3 dl osötad växtmjölk (soja eller mandel rekommenderas) 
  • 1 msk citronsaft
  • 3 msk bjäst
  • 1 tsk paprikapulver
  • ½ tsk gurkmeja 
  • Örtsalt och peppar efter smak 

Tofu ricotta

  • 270 g fast tofu 
  • 2 msk frusen basilika
  • 2 msk citronsaft
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 3 msk bjäst
  • Salt och peppar efter smak

Linsfärs

  • 2.5 dl okokta gröna linser
  • 150 g svamp
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 tsk kinesisk soja 
  • Salt och peppar efter smak
  • 1.5 tsk timjan
  • 1.5 tsk paprikapulver
  • Olja till stekning
     
  • Lasagneplattor
  • Ströbröd (valfritt)
 Gör så här:

Ugn: 200 grader

Pumpasåsen

1. Skala och skär pumpan i bitar. 

2. Koka upp vatten och koka sedan pumpan på svag värme under lock i ca 12 min eller tills den har mjuknat helt. 

3. Skölj av cashewnötterna och solrosfröna och häll ner i en mixer. 

4. När pumpan har kokat klart, häll av vattnet och låt stå och svalna utan lock i ca 15 min. 

5. När ca 15 min har gått, tillsätt alla ingredienser till en mixer och mixa till en slät sås. 

6. Smaka av och lägg till ex mer salt/peppar etc. 

7. Servera eller ställ i kylskåp för senare användning.

Fortsätt sedan

2. Skölj av och koka sedan linserna enligt anvisningar. Skär svampen i tunna skivor, finhacka vitlöken och hetta upp en stekpanna till medel med olja. 

3. Stek vitlöken och svampen i olivolja. Tillsätt sedan linserna och de övriga ingredienserna. Rör om väl och låt puttra på svag värme i ca 10-15 min. 

4. Gör tofu ricottan, börja med att pressa torka av tofun med papper och smula ner den i en bunke. Riv eller pressa vitlöksklyftan och tillsätt tillsammans med resterande ingredienser. Rör om och mosa röran ännu finare med hjälp av en gaffel. 

5. Sätt på ugnen till 200 grader. 

6. Ta fram en djup, relativt liten plåt och börja med ett lager sås. Varva sedan mellan pasta, linsfärs och pumpasås. Det sista lagret ska vara pumpasås, linsfärs med tofu ricottan högst upp (här kan man även ha på lite ströbröd för extra knaprighet).

7. Grädda i mitten av ugnen i 30-40 min eller tills pastan är genomkokt, om du märker att all vätska har avdunstat kan du hälla på lite vatten runt om kanterna. 

Logga in för att kommentera