Nöt- och fröfrikadeller i tomatsås - Lakto ovo vegetarisk

 Ingredienser:

Snabb tomatsås 

  • 2 burkar hela skalade tomater
  • ?1 gullök
  • 1 vitlöksklyfta?
  • 1/2 msk buljong (torkad i pulver)?
  • 1/2 msk äppelcidervinäger?
  • 1/2 msk honung?
  • 1 msk soja 
  • Salt och peppar 

?Frikadeller?

  • 100 g mixade nötter och frön (jag hade cashewnötter, solrosfrön och pumpakärnor, ca 1/3 av varje)
  • 1,5 dl vällagrad ost?
  • 1 liten gullök?
  • 1 vitlöksklyfta ?
  • 1 dl ströbröd
  • 1/2 tsk oregano ?
  • Salt och peppar
  • 2 ägg 

Topping

  • Fetaost
  • Färsk basilika 
 Gör så här:

Orkar du inte göra frikadellerna, köp färdiga. Men jag rekommendera dig att ta tiden. Gör de fina små smakrika frikadellerna samtidigt som tomatsåsen med perfekt balans mellan sötma och syra kokar. Servera rätten som den är eller tillsammans med pasta eller rostat och riktigt gott surdegsbröd med massa smör på. 

- Finhacka gullök och vitlök, fräs i olivolja. 
- Häll på tomaten och resterande ingredienser, låt puttra på medelvärme. Mosa med en trägaffel. 
- Mixa nötter och frön.
- Tillsätt grovhackad gullök och pressad vitlök. Mixa.
- Arbeta in resterande ingredienser tills du får en fast ”deg”.
- Koka upp vatten med buljong. Sänk värmen och forma bullar av smeten och koka tills bullarna flutit upp till ytan. 
- Stek bollarna i 50/50 smör och olja tills de fått fin färg.
- Smaka av tomatsåsen.
- Häll tomatsåsen på frikadellerna. 
- Toppa med finhackan basilika och fetaost. 

Av: Anja Olaug

Orginalreceptet finner du här

Logga in för att kommentera