Potatisgratäng - Laktovegetariskt

 Ingredienser:

800 g potatis skalad, skivad 
1 st gul lök hackad
0,5 st purjolök skivad
2 st vitlöksklyfta hackad 
5 dl grädde
1 tsk salt
Svartpeppar 
1 st vitlöksklyfta pressad 

 Gör så här:

Ugn: 225 grader

- Fräs lök, purjolök, vitlök i lite smör, tills den är mjuk och glansig.
- Smörj en passande ugnsform, bottna med hälften potatisen, salta och peppra lätt, sedan ett lager lök, och avsluta med potatis.
- Blanda grädde, salt, svartpeppar och pressad vitlök, och häll det över potatisen i formen.
- Ställ in formen i ugnen och gratinera först på 225 grader i 20 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader, och grädda i ytterligare 1 timme.
- När gratängen sen är färdiggräddad, låt den gärna stå framme i rumstemperatur under lite folie, i 10 minuter innan servering.
- Servera gärna med vitlöksmarinerade champinjoner, quornfilé och haricot verts!
- Ett litet gott tillbehör, och receptet är lätt att dubblera om man vill!

Av: Marie Lyander                

Orginalreceptet finner du här

Logga in för att kommentera
banner