Quorngratäng med blomkål & ostsås - Lakto ovo vegetarisk

 Ingredienser:

Gratäng
300 g quornfärs 
1 st lök finhackad 
1 msk olja
1 tsk paprikapulver rökt
0,5 tsk paprikapulver delikatess
1 tsk timjan
Salt & cayennepeppar 
3 msk vitt vin
1,5 dl grönsaksbuljong 

Ostsås
2 msk vetemjöl 
4 dl mjölk
2 dl västerbottensost riven
1 tsk paprikapulver 
Salt & svartpeppar 

 Gör så här:

Ugn: 225 grader

Gratäng 

- Stek quornfärsen i några minuter, rör ner lök, paprikapulver både rökt och vanligt, timjan, och låt steka i ytterligare några minuter.
- Häll på vin, grönsaksbuljong, låt få ett uppkok, och puttra samman i några minuter. Tills lite av vätskan absorberats, men färsen får inte bli alltför torr.
- Smaka av med salt & cayennepeppar. 

- 2 st blomkålshuvud delade i mindre bitar 
- Koka i saltat vatten, tills blomkålen mjuknat. Häll av och låt ånga av, mosa sedan blomkålen grovt.

Ostsås

- Vispa ihop mjölk och mjöl, låt puttra i ca 3 minuter.
- Rör ner riven ost, låt den smälta ner i såsen, och smaka sedan av med salt, svartpeppar och lite paprikapulver. 
- Smörj en passande ugnsform, lägg bottna med hälften av blomkålen.
- Lägg sedan på quornfärsen, och så resten av blomkålen överst.
- Avsluta med att försiktigt hälla över ostsåsen.

Övrigt

- Grädda på 225 grader i ca 15 minuter, eller tills gratängen fått lite färg.
- Servera gärna med en sallad av strimlad vitkål och morot!

Av: Marie Lyander                

Orginalreceptet finner du här

 

Hitta mer inspiration från Marie, klicka här!

Logga in för att kommentera