Chili med svarta bönor & röda linser - Vegen

 Ingredienser:
  • 2 st gullök finhackad
  • 4 st vitlöksklyfta finhackad
  • 3 st vitlöksklyfta pressad
  • 1 st chili röd hackad
  • 2 msk olja
  • 0,5 dl tomatpuré 
  • 1,5 msk paprikapulver rökt
  • 1 msk paprikapulver 
  • 1 msk spiskummin 
  • 1 tsk kanel
  • 1 msk kakao 
  • 1 msk oregano 
  • 1 dl rödvin
  • 1 frp tomater krossade
  • 6 dl grönsaksbuljong 
  • 2 dl röda linser sköljda, okokta
  • 2 frp svarta bönor avhällda och sköljda 
  • 2 st lagerblad 
  • 1 msk farinsocker 
  • Salt & svartpeppar 
  • 1 st lime eko pressad och skal rivet 
  • Persilja 
  • Chiliflakes 
 Gör så här:

- Fräs lök, vitlök och chili på låg värme i oljan. Fräs tills löken är mjuk och glansig, rör då ner tomatpurén som får fräsa med i några minuter.
- Tillsätt paprikapulvret, både rökt och vanligt, spiskummin, kanel, pressad vitlök, oregano, kakao, rör runt ordentligt, och låt fräsa i ytterligare några minuter.
- Häll sedan på grönsaksbuljong, vin, blanda ner röda linser, svarta bönor, och lagerblad.
- Låt alltsammans få ett uppkok, och sedan puttra ihop på svag värme, under lock, i ungefär 1 timme. Rör om några gånger under tiden.
- Smaka av med salt, svartpeppar, farinsocker, chiliflakes och pressad lime. 
- Toppa med rivet limeskal, persilja och servera med ett gott bröd att doppa med! 

Av: Marie Lyander                

Orginalreceptet finner du här

Logga in för att kommentera