Citronmousse på mascarpone med amaretti, maräng, havtornsås och myntasocker - Lakto ovo vegetarisk

 Ingredienser:

6 portioner 

Citronmousse 

  • 3 dl grädde
  • 2 citroner (zest och saft)
  • 5 äggulor 
  • 1,5 dl socker
  • 3 gelatinblad 


Amaretti

  • 1 bittermandel
  • 1 äggvita
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 msk amaretto (mandellikör)
  • 3 dl mandelmjöl


Maräng 

  • 100 g äggvita (ca 3 stycken) 
  • 2 dl socker
  • 1 tsk citronsaft


Havtornsås med vit choklad

  • 1 dl havtorn 
  • 100 g vit choklad
     
  • Finhackad mynta och socker 
 Gör så här:

Moussen 
- Blötlägg gelatinblad. 
- Vispa grädden fluffig.
- Blanda äggulor, citronzest + saft och socker i en bunke. 
- Ställ i vattenbad och rör tills det tjocknat. 
- Blanda ner gelatinblad. 
- Låt svalna. Blanda ner mascarpone, rör till en jämn smet. 
- Vänd sedan ner grädden.
- Häll upp i önskvärds former och frys tills nästa dag. Eller i glas och ställ i kyl tills dagens efter. 

Amaretti
- Sätt ugnen på 200 grader. 
- Vispa äggvita pösigt, tillsätt socker i omgångar. Vispa tills marängen är fast. 
- Riv ner bittermandel och tillsätt likören. 
- Blanda ner mandelmjöl försiktigt med en slev. 
- Rulla bollar och lägg på en plåt, grädda 6 min. 

Maräng 
- Sätt ugnen på 100 grader. 
- Vispa äggvita med citron och lite socker, tillsätt socker under tiden tills marängen är fast. 
- Prutta ut på en plåt i önskad storlek. 
- Grädda ca 45 min- 1 h. 

Havtornsås med vit choklad
- Värm havtorn i en kastrull. Sila bort kärnor.
- Smält vit choklad över ett vattenbad och blanda med havtornsjuice.

Finhacka mynta och massera med socker. Ta ut moussen ur formarna när de är stenfrusna. Möntera hur du vill.

Av: Anja Olaug

Orginalreceptet finner du här

Logga in för att kommentera