Rotmos med saltbakad rödlök - Vegetariskt (honung)

 Ingredienser:

Rotmos:

  • 1 kg kålrot skalad delad i mindre bitar
  • 4 st morot skalad, delad bitar
  • 6 dl grönsaksbuljong 
  • 1 st lagerblad 
  • 7 st kryddpepparkorn 
  • 5 st potatis skalad, delad i bitar

Saltbakad rödlök:

  • 3 dl grovsalt
  • 4 st lök röd eller gul skal kvar och halverad 
  • 2 msk olivolja 
  • 2 msk honung
  • Flingsalt
  • Timjan färsk repad 
 Gör så här:

Rotmos:

Koka upp buljong tillsammans med lagerblad och kryddpeppar. 
Tillsätt kålrot och morot, som får koka under lock i ungefär 50 minuter. Blanda ner potatisen, och låt den koka med i ytterligare 20 minuter, fortsatt under lock, tills rotsakerna är mjuka. 
Plocka upp lagerblad och kryddpeppar, häll av buljongen, men spara den. Mosa sedan rotsakerna, och späd med den sparade buljongen tills det blir rätt konsistens. Smaka till sist av med lite salt & kryddpeppar. 

Saltbakad rödlök:

Koka upp buljong tillsammans med lagerblad och kryddpeppar. 
Tillsätt kålrot och morot, som får koka under lock i ungefär 50 minuter. Blanda ner potatisen, och låt den koka med i ytterligare 20 minuter, fortsatt under lock, tills rotsakerna är mjuka. 
Plocka upp lagerblad och kryddpeppar, häll av buljongen, men spara den. Mosa sedan rotsakerna, och späd med den sparade buljongen tills det blir rätt konsistens. Smaka till sist av med lite salt & kryddpeppar. 

Av: Marie Lyander  

Orginalreceptet finner du här

Logga in för att kommentera