Knådfritt vörtbröd - Vegan

 Ingredienser:

Skållning

  • 200 gram rågmjöl
  • 1 påse vörtmix
  • 500 gram kokande vatten

Fördeg

  • 150 gram vetemjöl special
  • 5 gram jäst
  • 30 gram rågsurdeg (valfritt, men det blir godare)
  • 200 gram vatten

Deg

  • 600 gram rågsikt
  • 200 gram mörk sirap
  • 20 gram salt
  • (1 dl russin blötlagda i vatten ca 1 tim innan degen blandas)
 Gör så här:

Skållning

  1. Blanda rågmjöl med vörtmixen.
  2. Häll på kokande vatten och rör ihop till en tjock grötliknande konsistens.
  3. Låt svalna helt.

Fördeg

  1. Blanda vatten med jäst och surdeg.
  2. Rör runt tills allt lösts upp.
  3. Tillsätt vetemjölet och rör ihop så att du precis får ihop en liten deg.
  4. Låt jäsa 8 timmar.

Deg

  1. Blanda skållningen, fördegen och sirapen tills du får en någorlunda jämn och kladdig deg.
  2. Tillsätt därefter rågsikt och salt.
  3. Blanda ihop tills du får en deg som håller ihop, den kommer vara kladdig och det är helt i sin ordning. Jobba med händerna så får du en känsla för hur degen känns.
  4. Låt jäsa 8-10 timmar i rumstemperatur.
  5. Stjälp försiktigt upp degen på en mjölad yta.
  6. Dela degen i två bitar som du formar till runda eller avlånga limpor.
  7. Låt jäsa 1-1.5 timma med en linneduk över. 
    Använder du bakplåt så lägger du över limporna på en plåt med bakplåtspapper med en linneduk på. 
    Använder du baksten så kan du låta limporna jäsa direkt på din mjölade yta med en linneduk på.
  8. Under tiden startar du ugnen på 250 grader. Låt ugnen stå igång 1 timma så att den är rejält varm.
  9. Skjutsa in limporna mitt i ugnen och grädda i 15 minuter i 250 grader. Sänk därefter temperaturen till 200 och grädda ytterligare 30 grader.

Av: Johan Lundgren 

Orginalrecept finner ni här

Logga in för att kommentera