Vallmokaka med citron och rosmarin - Laktovegetarisk

 Ingredienser:
  • 100 g mjukt margarin
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 dl florsocker
  • 2 dl valfri rumsvarm vegetabilisk grädde (ej visp)
  • ½ dl majsstärkelse
  • 1 msk finhackad färsk rosmarin
  • 3/4 dl svarta vallmofrön
  • Finrivet skal från en citron
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 1/4 dl florsocker
  • 2 tsk vatten
  • Eventuellt något färgämne
  • Riven kokos eller annat strössel
 Gör så här:
  1. Smörj och bröa en form på mellan 22-24 centimeter i diameter.
  2. Värm ugnen till 200°C och ställ gallret i nedersta falsen.
  3. Vispa margarin, strösocker och florsocker lätt och luftigt.
  4. Vispa ner den rumsvarma grädden, majsstärkelsen, vallmofröna, citronskalet och rosmarinen.
  5. Blanda bakpulver med vetemjölet och saltet i en liten bunke vänd sedan ner i smeten med en slickepott. Överarbeta inte smeten utan rör bara snabbt ihop tills den är blandad.
  6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 45-55 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från kakan när den är klar.
  7. Låt kakan svalna helt.
  8. Under tiden blandar du florsocker med vatten. När kakan svalnat helt häller du glasyren över kakan.
  9. Sprinkla över riven kokos, krossade nötter eller valfritt strössel. Kakan blir ju trots allt lite finare med pynt.

Av: Johan Lundgren 

Orginalrecept finner ni här

Logga in för att kommentera