Rökig tempeh med apelsinbräserade böngroddar - Vegan

 Ingredienser:

Tempeh och marinad

  • 200 gram tempeh
  • 2 msk ljussoja
  • 1 msk rapsolja
  • 1/3 tsk liquid smoke
  • 1 tsk hackad röd chili
  • 1 tsk vatten

Apelsinbräserade böngroddar

  • Två nävar böngroddar
  • Saften från två apelsiner
  • Rivet skal från en apelsin
  • 1 tsk riven ingefära
  • 1/3 tsk mortlad szechuanpeppar (valfritt)
  • Kinesisk gräslök (svensk version går också bra)
  • Salt
  • Peppar
 Gör så här:

Tempeh och marinad

- Skär ca 3 mm tunna skivor av tempehn.
- Låt marinera i en blandning av soja, rapsolja, rökarom, finhackad röd chili och en liten skvätt vatten. 
- Ju längre du marinerar desto bättre resultat.
- Gör marinaden på kvällen innan du går och lägger dig så blir tempehn fin i tid till middagen dagen därpå.

- Stek tempehn gyllenbrun i neutral olja. Det går ganska snabbt så håll koll på pannan så att du inte bränner tempehn.
- Lägg tempehn åt sidan på en tallrik.

Apelsinbräserade böngroddar

- Tvätta apelsinerna noggrant och riv därefter skalet från en av apelsinerna.
- Pressa ur saften av två apelsiner och reducera saften i stekpannan tillsammans med det fint rivna skalet.
- Tillsätt den fint rivna ingefäran, szechuanpeppar samt böngroddarna och fortsätt att reducera saften tills dessa att merparten absorberats av böngroddarna.
- Lämna gärna kvar lite apelsinreduktion till uppläggningen.

Uppläggning

- Lägg upp tempehn på en tallrik och lägg över böngroddarna.
- Skopa upp reduktionen och dressa böngroddarna och tempehn.
- Garnera med gräslöken och låt dig sedan väl avnjutas.

Av: Johan Lundgren 

Orginalrecept finner ni här

Logga in för att kommentera