Pasta Amatriciana - Laktovegetarisk

 Ingredienser:

4 portioner

400 gram pasta
600 gram tomater
1-3 rödlökar beroende på storlek
2-3 vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärning
1 kryddmått kajennpeppar
2 matskedar olivolja
1 deciliter vatten (+ lite kokvatten från pastan)
Svartpeppar och salt efter smak.
Smör till stekning (eller rapsolja)
1-2 deciliter riven parmesanost

Till fejkon:
270 gram marinerad tofu
1 matsked liquid smoke
1,5 matsked ljus soja
1 matsked socker
4 matskedar rapsolja

 Gör så här:

- Börja med fejkonet.
- Lägg tofun i press inslagen i hushållspapper i 30 min så överflödigt vatten dras ur.
- Blanda soja, socker, olja och liquid smoke i en plastpåse. 
- Skär tofun i halvcentimeter stora tärningar och lägg i marinaden. Låt stå i kylskåp minst två timmar.  
- Häll sedan tofun med marinad i en het stekpanna. Låt fräsa tills alla marinad sugits upp och tofun blivit knaprig, det gör inget om den nästan svartnar.
- Ta åt sidan och fortsätt med resten av rätten.

- Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och hacka tomaterna i fina bitar.
- Fräs löken i smör eller olja med kajennpepparn. Tillsätt tomaterna med sitt spad, buljongtärningen och en deciliter vatten.
- Låt puttra i tio minuter, tillsätt fejkonet och koka i minst 10 minuter till. Rör då och då så att inte såsen fastnar.
- Smaka av med olivolja, salt och peppar.
- Koka pastan enligt anvisning. Häll av kokvattnet men spara en deciliter till såsen om den behöver spädas.
- Häll upp pastan på tallrikar, portionera ut såsen och toppa med riven parmesanost.
- Buon Appetito!

Av: Veckansvego

Orginalreceptet finner du här

Logga in för att kommentera