Finsk kålrotslåda till julbordet - Lakto ovo vegetarisk

 Ingredienser:

2 medelstora kålrötter (cirka 1 kilo)
1 ägg
2 deciliter mjölk
1 deciliter vetemjöl
1,5 deciliter ljus sirap
1 tesked malen kanel
cirka 1 matsked ströbröd
Salt efter smak
Smör till formarna

 Gör så här:

Ugn: 200 grader 

- Skala  kålroten och skär i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, tar runt en timme men det beror på bitarnas storlek.
- Häll av kokvattnet och mosa kålroten med potatisstöt. 
- Värm ugnen till 200 grader.
- Vispa ihop ägg, mjöl och mjölk. Tillsätt sirap och vispa vidare till en slät smet. Smaka av och salta vid behov (men den ska vara ganska söt).
- Häll hälften av smeten i kålrotsmoset i äggvispet och blanda väl.
- Häll i resten lite i taget och blanda mellan varven. Konsistensen ska vara som en lös puré, så ta inte i allt om det blir för rinnigt. Smaka av, tillsätt eventuellt lite mer salt.
- Klicka smöret i engångsformar av aluminium (á 8,5 deciliter) och pytsa i smeten.
- Strö över kanel och ströbröd. Tryck ett mönster med sidan av ett knivblad.
- Ställ mitt i ugnen och baka i 60-90 minuter, tills de är fasta och gyllenbruna och doften sprider sig i köket.
- Servera som en del av julbordet. Äts varm eller ljummen.

Av: Veckansvego

Orginalreceptet finner du här

Logga in för att kommentera