Saffransbullar - Lakto ovo vegetarisk

 Ingredienser:

Fördeg
5 dl mjölk
8 dl vetemjöl special
40 g jäst
2 dl råsocker
1,5 g saffran som dragit i socker och konjak 

Tillsätt efter första jäsning 
1 tsk salt
6 dl vetemjöl special
200 g smör (rumstempererat) (tillsätt i fördegen om du inte ha köksmaskin, och smält INTE smöret, klumparna försvinner där nu knådar)

Fyllning, topping 
Mandelfyllning för halva satsen
200 g mandelmassa
150 g smör
Vaniljpulver 

Övrigt
Blötlagda russin
Ägg till pensling
Sirap och vatten till pensling och socker till garnering.  

 Gör så här:

Ugn: 200 grader

Fördeg
- Smula jästen och blanda all ingredienser och låt jäsa 30 min. 

Steg 1
- Tillsätt resten av ingredienserna förutom smöret. Knåda till en fast och elastisk deg. 
- Knåda in smöret lite i taget tills du fått en smidig och blank deg. 
- Lägg i en bunke och kalljäs över natten (alternativt 30 min). 
- Blötlägg russin. 

Steg 2
- Tillaga mandelfyllningen. Riv mandelmassan och mixa med smör och vaniljpulver. 
- Dela degen i 2. 
- Forma ena degen till en korv och skär ut lagom stora bitar och forma till lussekatter. Jag gjorde klassiska och twistade som jag sedan penslade med sirap och doppade i socker. 
- Resterande kavlar du ut till en rektangel. Bred på mandelfyllning och vik kortsida till kortsida. Skär ut långa, smala remsor och gör ”garnnystan”, googla. Jag använde två strimlor till en bulle. 
- Låt alla bullar kalljäsa i kyl över natten (alternativt 40 min). 

Steg 3
- Sätt ugnen på 200 grader. 
- Pensla alla bullar med uppvispat ägg och sätt blötlagda russin i lussekatter. 
- Grädda alla bullar ca 10 min. Mandelbullarna är större så de tar ca 15-20 min. Håll koll så att de inte bränns vid. 
- Pensla de bullar du vill med antingen sockerlag eller sirap med vatten som du doppar i socker. 

Av: Anja Olaug 

Orginalreceptet finner du här

Logga in för att kommentera