Kall & långjästa saffransbullar - Lakto ovo vegetarisk

 Ingredienser:

Långjästa och kalljästa saffransbullar
10 g jäst 
2,5 dl grädde
2,5 dl mjölk 
3 msk saffransarom dr Oetker/eller 3 frp saffran
1 ägg
1,5 dl ljus sirap 
2 tsk salt 
12 - 14 dl ca vetemjöl 
150 g smör rumsvarmt 

Apelsin & vaniljsmör
150 g smör rumsvarmt 
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver 
1 st apelsin eko rivet skal 

 Gör så här:

Ugn: 250 grader

- Smula ner jästen i en bunke, tillsätt mjölk & grädde, och rör runt tills jästen lösts upp. 

- Ha sedan i saffran, ägg, sirap, salt och vetemjöl, men vänta med smöret.

- Blanda ihop, och knåda några minuter, lägg plastfolie över bunken, och låt degen jäsa i 30 minuter. 

- Ta upp degen, knåda igenom den, och knåda även in klickar av rumsvarmt smör. Lägg tillbaka degen i bunken, plasta ordentligt, och låt stå i kylen över natten.

- Morgonen efter, ta fram degbunken, och låt stå i rumstemperatur några timmar. 

- Lägg sedan upp degen på ett bakbord, knåda igenom degen ordentligt, dela i två delar, och kavla ut en halva åt gången på mjölat bakbord.

- Bred på apelsinsmöret, rulla ihop till en längd, och skär i 2 cm breda bitar, och lägg i formar. 

- Jäs i ytterligare 30 minuter, och grädda på 250 grader mitt i ugnen, i ca 10 minuter. 

- Passa noga så de inte blir brända, låt sedan svalna på galler under en handduk. 

Av: Marie Lyander  

Orginalreceptet finner du här

Logga in för att kommentera