Julskinka - Vegan

 Ingredienser:

Del 1
1 dl mosade linser, kokta i buljong (umami eller grönsak) tillsammans med lagerblad och kryddpeppar.
1.5 dl solroskärnor mjöl (mixa solroskärnor fint, byt mot t ex cashew vid behov)
1 liten gul lök
1 msk sojasås (går att utesluta, tillsätt mer salt)
3 msk olja
1 tsk agave
2 msk saft från rödbetor
1 msk tomatpuré
Salt (ev. 1 msk vinäger och någon droppe liquid smoke)

Del 2  
1 dl rismjöl
0,75  dl kikärtsmjöl
1 tsk majsstärkelse
1 msk potatismjöl
1.5 msk fiberhusk

Extra:
Grönsaker. T ex morot, gullök, svamp. Grovt hackat.
Buljong av val, umami eller grönsaks.
Juliga kryddor.

 Gör så här:

Ugn: 175 grader

- Blanda ihop del 1 i en bunke med slickepott.

- Sikta ner del 2 i en annan bunke.

- Blanda ihop del 1 och 2, arbeta ihop noggrant. Forma och låt vila i 10 minuter. 

- Lägg i ugnsform tillsammans med grönsaker, buljong och kryddor. Olja in hela steken, ös med buljongen och täck med folie.

- Ställ in i ugnen i ca 1 timme (högst), ös med jämna mellanrum. Den får inte vara torr!

- Låt svalna innan griljering och låt svalna helt innan ni skär i den för bästa konsistens!

Av: Alexandra E. Unstad

Orginalreceptet finner du här

Logga in för att kommentera