Blomkål och gröna ärtor - Laktovegetarisk

 Ingredienser:

Bakad blomkål med brynt smör
1 - 2 st blomkålshuvud i stora buketter 
75 - 100 g smör brynt 
Flingsalt 
Svartpeppar 
1 dl parmesan fint riven
0,5 dl mandel flagad
0,5 dl parmesan grovt riven

Ärtpesto
3 dl gröna ärtor tinade
1 st vitlöksklyfta pressad
50 g parmesan 
0,5 dl mandel gärna rostad
3 - 4 msk olivolja
Flingsalt & svartpeppar 
Timjan färsk

 Gör så här:

Ugn: 200 grader

Bakad blomkål med brynt smör

- Placera blomkålsbuketterna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Häll generöst med smör över blomkålsbuketterna, strö över flingsalt, svartpeppar och lite färsk timjan.
- Baka sedan i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter, eller tills blomkålen mjuknat och fått fin färg, ös över resten av smöret efter halva tiden.
- Ta ut plåten, höj värmen till 250 grader, strö hastigt över fint riven parmesan, samt flagad mandel.
- Ställ in plåten igen några minuter, bara så att parmesanen smälter ner över blomkålen, och mandeln får lite färg, så passa noga. 

Ärtpesto

- Mixa samman alla ingredienser till en någorlunda slät röra.
- Smaka av med flingsalt och svartpeppar, och kanske lite mer olivolja om man vill ha en mer lös konsistens på röran 
- Servera blomkålen, med en rejäl klick ärtpesto, toppa sedan med rostad mandel och lite grovt riven parmesan!

Av: Marie Lyander  

Orginalreceptet finner du här

Logga in för att kommentera