Klassiska kanelbullar - Lakto ovo vegetarisk

 Ingredienser:

Hemligheten är mycket smör och kanel. 

Vetedeg
50 g rumstemperad jäst
1 msk eko kardemummakärnor 
3 dl eko mjölk
1 1/2 dl eko råsocker
1 tsk salt
150 g rumstempererat ekosmör
10 dl eko vetemjöl special 

Fyllning:
200 g ekosmör
100 g eko råsocker
20 g eko kanel (ta så mycket du gillar, jag brukar ha mycket kanel i) 
Nypa salt 

Till pensling:
1 eko ägg
Sirap och vatten
30 g eko råsocker 
5 g eko kanel
Pärlsocker

 Gör så här:

Ugn: 200 grader

- Har du ett grovt råsocker, mixa tills det blir finare. 

- Stöt kardemumma.

- Smula jästen i en bunke.

- Värm mjölken tillsammans med kardemumma till 37 grader.

- Häll över jästen och lös upp. 

- Tillsätt socker, salt och smör.

- Tillsätt mjölet lite i taget. Knåda i maskin ca 5 min och för hand 10 min. Degen skall bli smidig.

- Jäs 1 h. 

- Blanda smör, råsocker och kanel. 

- Ta ut degen på ett mjölat bord.

- Kavla ut degen till en rektangulär form. 

- Bred ut smörblandningen. Vik ena långsidan över den andra. 

- Skär ut ca 1-2 cm remsor och vira runt den ena tippen till en knut. Använd 2 remsor till en bulle. - Googla på exakt hur du gör kanelknutar så förstår du mycket bättre. 

- Lägg bullarna på bakplåtspapper och låt jäsa 1 h. 

- Sätt ugnen på 200 grader. 

- Pensla med ägg och strö pärlsocker på.

- Grädda ca 10-15 min. 

- Blanda rörsocker med kanel. Pensla bullarna med sirap utblandat med vatten och strö rörsocker och kanel på. 

- Låt svalna.

Av: Anja Olaug  

Orginalreceptet finner du här

Logga in för att kommentera