Äpplepaj med calvadosmarinerade äpplen och smuldeg - Lakto ovo vegetarisk

 Ingredienser:

Pajbotten
150 g vetemjöl
60 g mixat råsocker
90 g smör 
1 äggula 
En nypa salt 

Äppelkompott
250 g rivet äpple
2 tsk kanel
2 msk råsocker 

300 g äpplen 
Calvados 

Smuldeg
1 dl råsocker
1 dl vetemjöl
50 g smör 
En nypa salt 

 Gör så här:

Ugn: 175 grader

Marinerade äpplen

- Skiva äpplen tunt och marinera i calvados. Ställ i kyl. 

Pajbotten

- Blanda vetemjöl, socker och salt. 
- Nyp ihop med smör tills det blir sandigt och tillsätt äggulan. Arbeta ihop till en fast deg.
- Plasta in och ha i kyl 3 h. 

Kompott

- Koka ihop kompotten tills den blivit mjuk och ställ åt sidan. 

Smuldeg

- Nyp ihop smuldegen och ställ i kyl.

Montering:

- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj en form. 
- Kavla ut pajdegen och täck formen.
- Täck pajdegen med aluminiumfolie och fyll på med ris. 
- Grädda 10-15 min. 
- Ta ut aluminiumfolie.
- Täck botten med äppelkompott. Jag spritsar ut den för att det skall bli jämn fördelat. 
- Lägg äppelskivorna i fina mönster, bara fantasin sätter gränser.
- Toppa med smuldeg. 
- Grädda pajen i ca 20 min. 

Av: Anja Olaug 

Orginalreceptet finner du här

Logga in för att kommentera