Lättbakat grytbröd - Laktovegetarisk

 Ingredienser:

Locket gör att fuktigheten bevaras i brödet och en knaprig yta bildas i slutet av gräddningen.   

25 g jäst
3 dl vatten ljummet 
3 dl mjölk ljummen
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl 
6 dl rågsikt
Ca 6 dl Manitoba Cream siktat vetemjöl

 Gör så här:

Ugn: 250 grader

-  Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och lös upp jästen i det.

- Tillsätt saltet blandat med grahamsmjöl, rågsikt och vetemjöl, lite i taget.

- Knåda den något kladdiga degen i några minuter.

- Låt degen jäsa under bakduk i kylen över natten

- På morgonen, knåda ihop degen till en boll och rulla den ordentligt i mjöl. 

- Låt degen jäsa ytterligare någon timme i rumsvärme.

- Sätt ugnen på 250 grader, och sätt samtidigt in en tom gjutjärnsgryta utan lock, ca 4 liter, i den varma ugnen.

- Ta ut grytan och strö lite mjöl i bottnen och lägg den mjölade degen i den heta grytan och lägg på locket. Utan mjöl fastnar brödet.

- Grädda brödet längst ner i ugnen i 25 min.

- Ta därefter av locket och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda brödet i ytterligare 15 - 20 min. 

- Plocka ur brödet, och låt svalna inlindat i en bakduk!

Av: Marie Lyander  

Orginalreceptet finner du här

Logga in för att kommentera