Tio anledningar att inte äta kött
2018-03-09

Det har aldrig varit en bättre tid att bli vegetarian. Genom att minska på köttkonsumtionen, eller helt sluta äta kött skonar man förstås lidande, men även sin hälsa och miljön. Här kan du läsa våra våra topp tio anledningar till varför man ska bojkotta köttet.

1. Rädda miljön  
Ett kilo kött ger mer utsläpp och större skada på vår miljö än om du skulle kört 25 mil i en bil.
Produktionen av kött är en av modern tids största anledningar till de akuta miljöproblem som vi står inför. En FN rapport med titeln Livestock's Long Shadow drar slutsatsen att äta kött är "en av de två främsta eller tre viktigaste bidragsgivarna till de mest allvarliga miljöproblemen, i alla storlekar från lokal till global”.

2. Stoppa grymheterna mot djur
På dagens fabriksfarmer går tusentals djur gå i små ytor som är otroligt snuskiga, saknar fönster, ledburar, dräktkammare och andra inneslutningssystem. Dessa djur kommer aldrig att få skaffa familjer, böka i jorden, bygga bon eller göra något som är naturligt och viktigt för dem.
Varje år dödar människan 56 miljarder djur i slakthus, det är över 3000 djur varje sekund. Varav väldigt många lever i fruktansvärda förhållanden.

3.  Lev längre
Vegetarianer lever i genomsnitt sex till tio år längre än en köttätare.
Att äta en bra vegetarisk kost stödjer en livsstil som ger skydd mot många sjukdomar. Speciellt mot de tre mördarsjukdomarna, hjärtsjukdomar, cancer och stroke.

4. Minska risken för cancer
Vegetarianer är ungefär 40 % mindre benägna att få cancer än personer som inte är vegetarianer. Oavsett andra risker såsom rökning, kroppstorlek och socioekonomisk status.

5. Undvik världens vanligaste dödsorsak
Risken att utveckla hjärtsjukdomar är 50 % högre hos köttätare än hos vegetarianer.  Det finns många av världens läkare som rekommenderar en vegetariska eller en vegansk kost till sina patienter för att förebygga och omvända hjärtsjukdomar.

6. Bra för plånboken
Ofta är vegetarisk mat billigare än köttbaserad mat. ”Bra” kött är oftast väldigt mycket dyrare än vegetarisk mat, det är endast utländskt kött som fraktats långa vägar som kan ha priser som en vegetarisk kost.

7. Mindre köttätande ger mer mat till fler människor
Idag är det väldigt många människor som inte har tillräckligt med mat och lever i extrem fattigdom.
För att prodocera ett kilo kött så behövs flera kilo säd. Om alla människor bojkottade kött så skulle vi haft mer mat än nödvändigt för att stoppa världshungern.

8. Gå ner i vikt
En vegetarisk eller vegansk diet är det ultimata dieten för att gå ner i vikt och stanna där. I en studie gjord vid George Washington School of Medicine, visas det att personer som bytt från en varierad kost till en vegetarisk i snitt gick ner fem kilo. Vegetarisk kost innehåller generellt färre kalorier än en köttbaserad diet.

9. Bakteriefloran i magen blir bättre
Det har gjort flera studier där man jämför köttätares och vegetarianers tarmflora. I köttätarnas tarmflora fanns det mycket färre bakterier av skyddande art. Vanligtvis har veganer den bästa tarmfloran.

10. Njut av den mångsidiga, färgglada och läckra världen av vegetariska rätter
Vegetarisk mat är väldigt gott, enkelt och går oftast snabbt att tillaga. Du kan göra många av dina icke vegetariska favoriträtter vegetariska med hjälp utav köttsubstitut eller andra vegetariska produkter.
Du kan finna över tusen olika vegetariska och veganska recept här

Detta är MyVeggies topp tio punkter för att inte äta kött. Men vi har även en extrapunkt!

11. Djuren har inte gjort något för att förtjäna hur de blir behandlade.
Djur har ögon för att de ska kunna se. De har öron för att de ska kunna höra. Djur har näsor för att kunna lukta. Djuren har såklart hjärnor, de kan känna rädsla, ensamhet och alla andra känslor som vi människor kan. Djur kan känna kärlek och ömhet till andra, varför förtjänar de att slaktas i hundratals miljoner varje dag?