Köttförbrukningen minskade med 2,6 procent 2017
2018-03-05

När Jordbruksverket släppte sin marknadsutvecklingen för kött 2017, så kan vi läsa att svenskarna har minskat sin köttkonsumtion med hela 2,6 procent. Vilket är den största minskningen sedan 1990 enligt Jordbruksverket. 

Under flera år har svenskarnas köttkonsumtion ökat kraftigt. Från 1990 till 2017 så var ökningen hela 41 procent. De senaste åren har köttkonsumtionen varit 87,5 kilo kött per person och år. Under 2017 så sjönk köttkonsumtionen med 2,6 procent, vilket motsvarar 2,2 kilo kött per person jämför med året 2016. 

Svenskar äter mindre av alla köttslag förutom lamm som ökade med 0.1 kg per person jämför med året 2016. 
Nötkött var det som minskade mest med 1,1 kilo och efter det kom griskött med 0,8 kilo och avslutningsvis matfågel med 0,4 kilo. 

Samtidigt som svenskar äter mindre kött så ökar efterfrågan på svenskt kött med undantag för lamm. 

Källa