Vi har testat IKEAS nya Veggie hot dog
2018-03-15

MyVeggie har varit på plats och testat IKEAs nya Veggie hot dog och talat med IKEA om den. 

Responsen IKEA har fått från sin nya Veggie hot dog som sålts i Malmö sedan vecka 7, har varit mycket positiv trots att produkten fortfarande är under utveckling. Det gör så att den slutliga ingredienslistan inte är helt klar, men vi har fått reda på att huvudingredienserna är grönkål, röda linser, quinoa, fänkålsfrön, morötter och ingefära. Det finns alltid en detaljerad lista med ingredienser i bistron, för att säkerställa att kunderna alltid har information om möjliga allergier. Den är likväl helt fri från de vanligaste allergierna såsom ägg, mjölk och nötter, men innehåller vissa veteproteiner vilken gör att den inte är glutenfri. Samma gäller för brödet som är lokalproducerat och utan animaliska produkter, men innehåller vete. 

Receptet innehåller inga animaliska produkter och är därmed lämplig för veganer. Dock finns det flera aspekter än receptet för att avgöra om en produkt kan beskrivas som vegansk, såsom kontamination med annan mat och om gödsel har använts för att odla grönsakerna. Därför kan IKEA inte hävda att det är en vegansk produkt även om det är ett veganskt recept.

Receptet har tagits fram tillsammans med IKEAs leverantör Dafgårds, för att möjliggöra skalbarhet, då korven ska vara god och prisvärd för miljoner besökare i 49 olika länder.
Men den har utvecklats på IKEA Foods kontor där det har flera testar för att få till den rätta kombinationen av ingredienser och smak. Målen för den nya korven är höga, IKEA hoppas att man att skapa en produkt som är lika älskad och omtyckt som deras traditionella varmkorv.

Just nu säljs vegokorven endast i Malmös varuhus och anledningen är enkel, IKEA Food har sitt kontor där. Men den kommer att vara tillgängligt på IKEA Bistro runt om i Europa från och med augusti 2018. Under 2019 kommer den även lanseras på resterande varuhus runt om i världen. Det finns idag inga exakta startdatum, utan det meddelar IKEA längre fram. 

MyVeggie testade såklart korven när vi var på plats i Malmö och ger den betyget 8/10.

Källa